Chiagrød – sund og lækker morgenmad
Min morgenmad idag består af denne lækre og velsmagende chiagrød. Ofte vælger jeg også at spise den til frokost, da den giver en behagelig mæthed og er sprængfyldt med sundhed.
Chia er navnet for flere planter/urter, der stammer fra Syd- og Mellemamerika. Salvia Hispanica, der er plantens latinske navn, bliver ca. en meter høj og er medlem af myntefamilien.
Chiafrø har en helt unik sammensætning af næringsstoffer – de er spækket med kostfibre ( fire gange så mange som i hørfrø), protein (lige så meget som solsikkefrø), kalcium ( seks gange mere end i sødmælk) og antioxidanter (15 gange flere end i broccoli). De små frø er også en rigtig god kilde til den såkaldte a-linolensyre (ALA) – i daglig tale kendt som omega-3 fedtsyre. Denne fedtsyre er essentiel for kroppen og skal indtages via kosten.
I denne opskrift er der også tilsat afskallede hampfrø – en anden af naturens super foods.
Fordelene ved at spise hampfrø er mange :
- Glimrende kilde til essentielle fedtsyrer, herunder Omega 3, 6 og GLA i perfekt balance.
- Mere fordøjeligt protein end kød, hele æg, ost, modermælk, komælk eller andre højt proteinindhold fødevarer.
- Rig på E-vitamin
- Kan spises af alle – også presoner der ikke kan tåle nødder, gluten, lactose eller sukker; der er ingen kendte allergier over for hamp fødevarer.
Dette er basis opskriften og den kan toppes eller blandes med banan, æble, bær eller hvad du ellers kan lide. Tilsæt også gerne lidt hakkede nødder, mandler, valnødder, hasselnøder eller andet. I dette tilfælde har jeg valgt at toppe grøden med blåbær, hindbær og hakkede valnødder/mandler.
Opskrift på Chiagrød
2 spsk chiafrø
1 spsk afskallede hampfrø
1 tsk vanilie pulver
1 tsk raw cacoa pulver
4 dl mandelmælk
Bland alle ingredienser sammen og lad grøde stå og trække i ca. 20 min. Chiafrø suger meget væske til sig, så det kan være nødvendigt at tilsætte mere mandelmælk, hvis du ikke ønsker en for tyk grød.
Velbekomme, Morten